Om nye sjanser, bugs og level ups

Det er ikke alltid enkelt å forstå betydningen av bibelske ord, men dataspill kan gjøre det lettere å forstå et par sentrale begrep.

Følgende tekst ble holdt som andakt på kirke-LAN i Nærbø kirke 01.06.2018.

I

Til vanlig jobber jeg på en høgskole i Oslo som heter Fjellhaug. Det er en veldig liten høgskole, og de som går der studerer teologi for å bli prester, misjonærer eller jobbe i menighetssammenheng. Jeg studerte der selv i seks år og syntes det var veldig moro, for teologi er gøy.

Men det er også noe annet jeg synes er gøy, og det er gaming. Det tror jeg dere også liker, ellers hadde dere kanskje ikke giddet å være her på LAN. Gaming er kjempegøy, lærerikt, sosialt og – tror jeg – godt for deg. Mens du spiller lærer du samarbeid, du lærer deg å løse problemer, du får kjempegod øye-hånd-koordinasjon og ikke minst blir du flinkere i å lese engelsk.

Nå som vi er i kirka og spiller data, måtte jeg tenke: Går det an å si noe om kirka og det Bibelen forteller om ved hjelp av gaming? Det tror jeg faktisk går an. Faktisk tror jeg det er mye bra teologi i gaming. Derfor tenkte jeg i kveld å snakke om tre ting man av og til snakker om i kirka og bruke eksempler fra gaming.

Før jeg nevner den første tingen tenkte jeg å utfordre dere litt. Hva er en av tingene som er spesielt med gaming som skiller det fra andre ting?

En av de viktigste unike sidene ved gaming – slik jeg ser det – er at gaming er et kjempebra verktøy for å lære seg å prøve og feile. Du får alltid en ny sjanse med gaming. Hvis du dør i dataspill som kan du prøve igjen, og hvis du vil tilbake til der du var kan du loade en gammel lagringsfil (hvis du husket å lagre, selvsagt). Hvis noen har spilt Dark Souls eller Cuphead vet dere hva jeg snakker om; det er jo spill som legger opp til at du skal dø og prøve igjen, dø og prøve igjen, dø og prøve igjen mange ganger. Og dataspill gir oss muligheten til det. Du har nesten alltid en 1UP på lager.

Hvis dere har vært i kirka har dere kanskje hørt at man bruker et ord som heter «nåde.» Det er et litt vanskelig ord å forstå av og til, men jeg liker å tenke på at nåde er litt det samme som en 1UP. Nåde er Gud som strekker ut hånden til oss gjennom Jesus og sier: «Det går helt fint at du ikke fikser livet. Det går fint at du dreit på draget. Det går fint at du sa det du angrer på og at du gjorde noe du føler er feil. Jeg er fortsatt glad i deg og vil gi deg en ny sjanse. Gratis.»

Visste dere at ordet gratis og nåde er det samme? Ordet nåde heter på engelsk grace, og grace kommer av det latinske gratia. Gratia, er det samme som gratis. Nåden er gratis. Det er noe Gud gir oss uten at det koster oss noe. Hvis vi slår opp i Bibelen kan vi lese det Paulus skriver i 2. Kor 5,17: Derfor, om noen er i Kristus, da er han en ny skapning. Det gamle er borte, se, alt er blitt nytt.» Alt er blitt nytt. De gamle feilene teller ikke lenger. Du får prøve igjen. 1UP.

II

Det er godt at vi har muligheten til å prøve igjen, for det trenger vi av og til. Hvorfor? Jo, fordi verden og oss selv er ikke alltid slik vi vil eller burde være. Det tar oss med til det andre ordet jeg vil snakke om som man noen ganger bruker i kirka. De ter det som heter synd.

La oss ta en liten håndsopprekning: Er det noen her som har spilt et Assassin’s Creed-spill eller noen av Bethesda-spillene (The Elder Scrolls, Fallout)? Eller PUBG, noen som har spilt det? Da vet dere hva bugs er for noe, ikke sant?

Bugs kan være litt morsomt mens man spiller. Plutselig forsvinner folk eller dyr eller hus, eller så gjør de ting de egentlig ikke skal kunne gjøre. Så lenge det ikke ødelegger spillet kan det jo være litt festlig. Men noen ganger er bugs så alvorlige at det ødelegger spillet. Da har vi det vi kaller for en glitch. Vi kan ikke spille spillet, det blir ødelagt, og spillet blir ikke sånn vi hadde tenkt.

På mange måter er synd og en glitch ganske likt. Både vi og verden fungerer ikke helt slik vi skal, og da blir forholdet vårt til Gud og hverandre ødelagt. I en bok i Bibelen som heter Forkynneren står det: «Gud skapte mennesket slik det skulle være, men det har så mange rare påfunn.» Eller som det står på nynorsk: «Gud skapte menneske slik det skulle vere, men dei finn på så mangt og mykje.» Ting er liksom så bugga at det glitcher. Derfor trenger vi en patch. En patch er noe utviklerne lar deg laste ned slik at alt fungerer igjen. På mange måter var det nettopp det Jesus gjorde. For takket være Jesus er det faktisk mulig for oss å være sammen med Gud, sånn som vi var tenkt.

III

Det siste ordet jeg tenkte jeg ville snakke om er ikke det dere hører mest, men i kirka snakker man av og til om et ord som heter «helliggjørelse.» Hva betyr det? Kort fortalt betyr det at jo lenger man lever sammen med Jesus, jo lettere blir det å gjøre ting Jesus snakket om, fordi det er godt og riktig. Det blir lettere å tilgi de som har gjort noe galt, å ta vare på dem som trenger det og å gjøre det som er godt.

For å gi et eksempel, tenker jeg på et spill jeg spiller mye: Overwatch. Hvis du har spilt Overwatch, vet du at selv om du går opp i level blir du ikke sterkere av den grunn. Men etter hvert som du går opp i level merker du at det blir lettere for deg å sikte, skyte og gjøre det du skal. Fordi du har brukt mye tid på spillet, merker du at du blir bedre til å gjøre det spillet vil du skal gjøre.

IV

Dermed kan vi trekke inn alle tre tingene i en og samme sammenligning til slutt: Nåden gjør det mulig for oss å vokse i tro og hellighet fordi synden er tatt bort. Eller for å si det med gamingeksemplene: Vi lever i en verden med glitcher og bugs, fordi vi selv har glitcher og bugs i oss. Heldigvis er det en gratis patch tilgjengelig for den som vil ta imot. Når vi gjør feil eller ikke strekker til, så er Gud alltid klar til å gi oss en 1UP og etterhvert som vi går opp i level vil vi oppdage mer om både spillets skaper og forbedre oss selv. Da spiller vi sånn det er ment å spilles. Da lever vi livet sånn Gud ønsker vi skal leve. Og der er det godt å leve.

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *